ISSN 1846-8756   Июль 2020
Хорватия: культура, туризм, экономика

Zrnca pijeska i obale vječnosti Natalije Vorobjove-Hržić

Početkom svibnja u Novinarskom domu u Zagrebu predstavljena je nova knjiga Natalije Vorobjove-Hržić Zrnca pijeska na obalama vječnosti. Na ruskom jeziku knjiga je bila prezentirana u Moskvi u Veleposlanstvu Republike Hrvatske krajem 2015 godine. Dok je prijevod Dubravke Plešo na hrvatski jezik za zagrebačku publiku, omogućila je izdavačka kuća Mozaik knjiga.

Nova zbirka autobiografskih priča - iako autorica smatra da nam upravo "zaborav pomažepreživjeti i ići dalje" - predstavlja trenutke njenog odrastanja, školovanja i postajanja jedne od najvećih ruskih filmskih zvijezda sovjetskog perioda. Za hrvatskog čitatelja njezina zbirka predstavlja interes zbog načina na koji Natalija u svojim pričama podsjeća i opisuje svoja druženja s velikanima Hrvatske ali i svjetske kulture, poznatim redateljima, slikarima i pjesnicima. Pri čemu autorica ne štedi ni sebe ni druge, otkriva ono što bi mnogi rado prešutjeli, jer smatra kako ličnost stvaraju udarci i kušnje.

Značaj zbirke za hrvatsku književnost naglasila je i "prezentacijska ekipa" u reprezentativnom sastavu: autorica kultne radioemisije "Na Sljemenu sa Sonjom“, višekratna dobitnica Večernjakove Ruže Sonja Šarunić - poznata hrvatska prozaistica, sveučilišna profesorica i znanstvenica dr.sc. Julijana Matanović i glavni urednik nakladničke kuće Mozaik knjiga Zoran Maljković.

Moderatorica Sonja Šarunić prisutnima je predstavila autoricu kao ženu koja je prije 40 godina došla u Hrvatsku,"udala se za nas i još uvijek je u braku s nama", a njezinu zbirku predstavlja kao poklon "koji je nama Nataša nesebično darovala".

Recenzentica Julijana Matanović naglasila je da je autorica izložila pred čitatelje najintimniji dio svoje ženske biografije, a po načinu izlaganja knjiga bi mogla poslužiti primjerom načina na koji treba pisati kratke priče, pogotovo one koje govore o vlastitom životu. Spisateljica je, prema riječima Julijane Matanović, svjesna kako nakon nas ostaje samo sjećanje i ono će živjeti onoliko koliko žive priče. Autorica daje naputke za različite životne situacije koje možda sami i nećemo doživjeti.
"Natalija je prekinula uspješnu glumačku karijeru u Moskvi ali danas ima više čitatelja nego neki filmovi imaju gledatelja. Ovo je jedan dio njezine duše" - stavila je završni akord kolegica iz spisateljskog ceha.

Glavni urednik Mozaik knjige Zoran Maljković odgovorio je na pitanje moderatorice: na koji se način u biblioteci hrvatskih pisaca ipak našla jedna Ruskinja koja prema svom vlastitom priznanju "sanja na hrvatskom, misli na hrvatskom ali piše na ruskom“.

"Ovo nije prvi slučaj da mi prevodimo knjigu na hrvatski - pojasnio je urednik - uglavnom se radi o autobiografijama i memoarima. Ove priče su nedvojbeno dio hrvatske kulture i prošlosti. Natalija piše o drugima ali i o sebi, svojim strahovima, očekivanjima. Vjerujem da svatko od čitatelja može pronaći ponešto o sebi i za sebe“.

Nakon govora urednika došao je red i same autorice odgovarati na pitanja. Tako je na pitanje Sonje Šarunić: "Kako si probrala baš ta zrnca sa svoje obale?" Natalija Vorobjova se na trenutak zamislila.
"Teško je odgovoriti na ovo pitanje. Zašto neki manji događaj ostane u sjećanju, a neki veliki jednostavno prođu bez traga. Vjerojatno ljudska komponenta u kontaktu otvori se na neki drugi način nego što nju doživljava javnost. Moja "zrnca“ su se skupila sama po sebi. Došla sam kao vrlo mlada ruska glumica koja je već ostvarila karijeru, očigledno sam bila zanimljiva. Stvari su se počeli događati sami od sebe i planula je ljubav između mene i Zagreba. Kako si rekla - udala sam se za vas. Ponekad uopće nije bitno kakvi smo mi ustvari, puno bitnije je kakav dojam ostavljamo na druge - kako nas ljudi doživljavaju. Ali u životu je važno imati sreće. Jednom sam čestitala rođendan gospodinu u godinama i rekla "želim ti puno zdravlja“, na što je slavljenik uzvratio: "Ma koje zdravlje! Poželi mi puno sreće! Na Titaniku je bilo puno mladih i zdravih, a jednostavno nisu imali sreće". Vjerojatno ja imam sreće".

Jedno od "zrnaca" na Natalijinim obalama našla se i poznata hrvatska glumica i redateljica Marija Sekelez, ona je interpretirala na predstavljanju nekoliko priča iz nove zbirke.

Osim Marije Sekelez upućeni su zapazili u dvorani još nekoliko "zrnaca“ – protagonista priča s kojima je život povezao Nataliju i poklonio trajno prijateljstvo.

                                                                    Davor Štern

                                                      Božo Biškupić

                                            Dimitrije Popović

Po završetku predstavljanja kod stola se stvorio red čitatelja koji su željeli dobiti svoj primjerak s autogramom autorice.

Katarina Todorcev Hlača

31 мая 2016 г.

Prva hrvatska olimpijada iz znanja ruskog jezika

5. lipnja 2020., uoči Dana ruskoga jezika i Puškinova rođendana, provedena je Prva hrvatska Olimpijada iz znanja ruskog jezika. Organizatori I. Olimpijade iz znanja ruskog jezika u Hrvatskoj bili su Rossotrudničestvo u Hrvatskoj, Hrvatsko društvo nastavnika ruskoga jezika i književnosti i Centar „Institut Puškin“ Pula, Hrvatska.

Землетрясение в Загребе. Кто виноват и что делать?

С 22 марта прошло две недели. Коронавирус и землетрясение разделили жизнь в Загребе на «до» и «после». И дело даже не в том, что эти события произошли, а в том, что мы в один ужасный день проснулись с осознанием, что после окончания пандемии и обновления Загреба это может произойти вновь и никто не знает, когда и где. Больше того, если с вирусом государство все-таки успешно пока справляется и человек может быть относительно спокоен, что в случае заразы будут приняты меры, то с землетрясением все обстоит иначе.

Jedinstveni projekt HNK u Zagrebu i 24sata

Jedinstveni projekt HNK u Zagrebu i 24sata, pokrenut u želji da gledatelji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu imaju priliku gledati predstave i u vrijeme kada je kazalište zatvoreno, u samo nekoliko dana izazvao je iznimno veliki interes gledatelja..

Izložba grafika Meera Akselroda u galeriji " Shira»

Izložba "Nacistička okupacija u grafičkim radovima Meera Akselroda" otvorena je 27.veljače u izložbenoj galeriji Shira. Posjetitelji izložbe u Hrvatskoj dobili su priliku vidjeti tridesetak slikarskih i grafičkih radova iz ciklusa „Njemačka okupacija“ koje odražavaju užas života na okupiranim područjima ali i masovni pokret otpora.

GRUNTOVČANI u Kerempuhu

„U tijeku su glumačke probe nove Kerempuhove predstave “Gruntovčani” Mladena Kerstnera i Borisa Svrtana, premijera koje će se održati u nedjelju, 8. ožujka 2020., u režiji Borisa Svrtana i Rajka Minkovića. Kazališni tekst nastao je adaptacijom Kerstnerove žufke komedije “Weekend u Gruntovcu” koja je izvođena u kazalištu Komedija 70-ih godina, ali nije nikad ekranizirana“

Predstavom „Idiot“ Zagrebački HNK završio 2019.

Predstava „Idiot“ Dostojevskog kojim u režiji Vasilija Senina zagrebački HNK završio 2019. Godinu izazvala je toliko polarne reakcije kritike, što nevoljko se može usporediti s romanom Bulgakova „Majstor i Margarita“ prema kojem nitko od onih tko uopće čita knjige nije ostao ravnodušan. Njega ili se voli, ili se mrzi.

Dvije premjere baleta „Orašar“ u Hrvatskoj

U zagrebačkom HNK „Orašar“, jedan od najljepših baleta na svijetu, premijerno izveden 29. studenog u koreografiji Vladimira Malakhova pod ravnanjem Diana Tchobanova, dok premjera predstave „Orašar“ u izvedbi Baleta uz orkestar riječkog HNK Ivana pl. Zajca nastala je u koprodukciji s INK – Gradskim kazalištem u Puli održana je 7 prosinca.

Božićni sajam Međunarodnog kluba žena Zagreb

Prvog dana prosinca Međunarodni klub žena Zagreb pod pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike u prostorijama Zagrebačkog Velesajma organizirao je već tradicionalni Božićni sajam koji ima humanitarni karakter.

Nagrada Tito Strozzi dodijeljena je autorskom projektu Bobe Jelčića „Tri sestre“

Nagrada Tito Strozzi za najbolje umjetničko ostvarenje Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u sezoni 2018./2019. dodijeljena je autorskom projektu Bobe Jelčića Tri sestre te cijelom autorskom timu i glumcima koji su sudjelovali u realizaciji predstave.

Фестиваль «Musica Maxima» в 11-й раз в Загребе

Популярный фестиваль «Musica Maxima» в одиннадцатый раз распахнул свои двери загребским любителям классической музыки и гостям хорватской столицы. В его названии – имя вдохновителя и художественного руководителя фестиваля, блистательного российского музыканта Максима Федотова, которого в прессе часто называют «русским Паганини», в чьих руках скрипка творит чудеса. Во время проведения фестиваля в столицу Хорватии съезжаются знаменитые исполнители со всего мира, а российских музыкантов здесь давно знают и любят.

„Tusta“ Andreja Korovljeva

Biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovu pulskom punk-rock bendu KUD Idijoti svoju će svjetsku premijeru imao je u Motovunu, a u ponedjeljak, 30. rujna u Kinu Studentskog Centra pred mnogobrojnom publikom održana je svečana zagrebačka premijera dugometražnog biografskog dokumentarca „Tusta“.

Manije traže više prostora u javnim medijima

Nacionalne manjine premalo su zastupljene u javnim medijima zaključak je okruglog stola o istoimenoj temi održanoga 24. kolovoza u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima u okviru manifestacije Lipovljanski susreti 2019.

Lipovljanski susreti 2019

Lipovljanski susreti 2019. tradicionalna manifestacija trajali su od 22. do 25. kolovoza 2019. Manifestaciju je otvorio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, pokroviteljice Lipovljanski susreti 2019.

Колонка редактора

Ой, что делать?

Начитавшись всего и вся о коронавирусе и пройдя фазу «ой, что делать? ой, что делать?», я решила выработать для себя стратегию профилактики, которая, кстати, может помочь и в случае гриппа и всех последующих вирусов, которые периодически появляются, и почему-то все из Китая.

Литературная гостиная

Юлия Тодорцева

Как бы безнадежна ни была ситуация, конец у нити всегда где-то есть

Книжная полка

"Ništa nikada nikamo ne odlazi". Zbirka koja ostavlja dojam

Autorica ne štedi ni sebe ni druge, otkriva ono što bi mnogi rado prešutjeli jer smatra da ličnost stvaraju i udarci i kušnje. A ona upravo o kušnjama i udarcima piše u ovoj knjizi, a njih je, vidjet ćete, bilo mnogo.

Анонс событий

Оформить подписку на «Аргументы и факты Европа»

Для тех, кто любит читать российскую прессу далко от родины, популярное издание „Аргументы и Факты Европа“ , принимая во внимание, что сейчас сложно купить печатное издание в киоске, предлагает оформить юбилейную подписку на 25 номеров газеты „Аргументы и Факты Европа“ за 45 евро.

ПОЛОЖЕНИЕ О IV МЕЖДУНАРОДНОМ ТВОРЧЕСКОМ КОНКУРСЕ «ВСЕМИРНЫЙ ПУШКИН»

Настоящее Положение определяет условия, порядок организации и проведения Международного творческого конкурса «Всемирный Пушкин» (далее – Конкурс), посвященного в 2020 году 75 - летию Победы советского народа в Великой Отечественной войне.

Юридическая консультация

Мы, русские, в союзе с другими братскими народами ...

Наконец-то народные избранники в Думе занялись вопросом русских, проживающих в Российской Федерации и составляющих 80 процентов населения. Мне это особенно приятно, поскольку я уже неоднократно обращала внимание читателей, что русские и россияне или русскоязычные - это не одно и то же. Мое внимание привлекло предложение по поправке в Конституцию Константина Затулина.

 
Фонд Русский мир