ISSN 1846-8756   Декабрь 2019
Хорватия: культура, туризм, экономика

Zrnca pijeska i obale vječnosti Natalije Vorobjove-Hržić

Početkom svibnja u Novinarskom domu u Zagrebu predstavljena je nova knjiga Natalije Vorobjove-Hržić Zrnca pijeska na obalama vječnosti. Na ruskom jeziku knjiga je bila prezentirana u Moskvi u Veleposlanstvu Republike Hrvatske krajem 2015 godine. Dok je prijevod Dubravke Plešo na hrvatski jezik za zagrebačku publiku, omogućila je izdavačka kuća Mozaik knjiga.

Nova zbirka autobiografskih priča - iako autorica smatra da nam upravo "zaborav pomažepreživjeti i ići dalje" - predstavlja trenutke njenog odrastanja, školovanja i postajanja jedne od najvećih ruskih filmskih zvijezda sovjetskog perioda. Za hrvatskog čitatelja njezina zbirka predstavlja interes zbog načina na koji Natalija u svojim pričama podsjeća i opisuje svoja druženja s velikanima Hrvatske ali i svjetske kulture, poznatim redateljima, slikarima i pjesnicima. Pri čemu autorica ne štedi ni sebe ni druge, otkriva ono što bi mnogi rado prešutjeli, jer smatra kako ličnost stvaraju udarci i kušnje.

Značaj zbirke za hrvatsku književnost naglasila je i "prezentacijska ekipa" u reprezentativnom sastavu: autorica kultne radioemisije "Na Sljemenu sa Sonjom“, višekratna dobitnica Večernjakove Ruže Sonja Šarunić - poznata hrvatska prozaistica, sveučilišna profesorica i znanstvenica dr.sc. Julijana Matanović i glavni urednik nakladničke kuće Mozaik knjiga Zoran Maljković.

Moderatorica Sonja Šarunić prisutnima je predstavila autoricu kao ženu koja je prije 40 godina došla u Hrvatsku,"udala se za nas i još uvijek je u braku s nama", a njezinu zbirku predstavlja kao poklon "koji je nama Nataša nesebično darovala".

Recenzentica Julijana Matanović naglasila je da je autorica izložila pred čitatelje najintimniji dio svoje ženske biografije, a po načinu izlaganja knjiga bi mogla poslužiti primjerom načina na koji treba pisati kratke priče, pogotovo one koje govore o vlastitom životu. Spisateljica je, prema riječima Julijane Matanović, svjesna kako nakon nas ostaje samo sjećanje i ono će živjeti onoliko koliko žive priče. Autorica daje naputke za različite životne situacije koje možda sami i nećemo doživjeti.
"Natalija je prekinula uspješnu glumačku karijeru u Moskvi ali danas ima više čitatelja nego neki filmovi imaju gledatelja. Ovo je jedan dio njezine duše" - stavila je završni akord kolegica iz spisateljskog ceha.

Glavni urednik Mozaik knjige Zoran Maljković odgovorio je na pitanje moderatorice: na koji se način u biblioteci hrvatskih pisaca ipak našla jedna Ruskinja koja prema svom vlastitom priznanju "sanja na hrvatskom, misli na hrvatskom ali piše na ruskom“.

"Ovo nije prvi slučaj da mi prevodimo knjigu na hrvatski - pojasnio je urednik - uglavnom se radi o autobiografijama i memoarima. Ove priče su nedvojbeno dio hrvatske kulture i prošlosti. Natalija piše o drugima ali i o sebi, svojim strahovima, očekivanjima. Vjerujem da svatko od čitatelja može pronaći ponešto o sebi i za sebe“.

Nakon govora urednika došao je red i same autorice odgovarati na pitanja. Tako je na pitanje Sonje Šarunić: "Kako si probrala baš ta zrnca sa svoje obale?" Natalija Vorobjova se na trenutak zamislila.
"Teško je odgovoriti na ovo pitanje. Zašto neki manji događaj ostane u sjećanju, a neki veliki jednostavno prođu bez traga. Vjerojatno ljudska komponenta u kontaktu otvori se na neki drugi način nego što nju doživljava javnost. Moja "zrnca“ su se skupila sama po sebi. Došla sam kao vrlo mlada ruska glumica koja je već ostvarila karijeru, očigledno sam bila zanimljiva. Stvari su se počeli događati sami od sebe i planula je ljubav između mene i Zagreba. Kako si rekla - udala sam se za vas. Ponekad uopće nije bitno kakvi smo mi ustvari, puno bitnije je kakav dojam ostavljamo na druge - kako nas ljudi doživljavaju. Ali u životu je važno imati sreće. Jednom sam čestitala rođendan gospodinu u godinama i rekla "želim ti puno zdravlja“, na što je slavljenik uzvratio: "Ma koje zdravlje! Poželi mi puno sreće! Na Titaniku je bilo puno mladih i zdravih, a jednostavno nisu imali sreće". Vjerojatno ja imam sreće".

Jedno od "zrnaca" na Natalijinim obalama našla se i poznata hrvatska glumica i redateljica Marija Sekelez, ona je interpretirala na predstavljanju nekoliko priča iz nove zbirke.

Osim Marije Sekelez upućeni su zapazili u dvorani još nekoliko "zrnaca“ – protagonista priča s kojima je život povezao Nataliju i poklonio trajno prijateljstvo.

                                                                    Davor Štern

                                                      Božo Biškupić

                                            Dimitrije Popović

Po završetku predstavljanja kod stola se stvorio red čitatelja koji su željeli dobiti svoj primjerak s autogramom autorice.

Katarina Todorcev Hlača

31 мая 2016 г.

Dvije premjere baleta „Orašar“ u Hrvatskoj

U zagrebačkom HNK „Orašar“, jedan od najljepših baleta na svijetu, premijerno izveden 29. studenog u koreografiji Vladimira Malakhova pod ravnanjem Diana Tchobanova, dok premjera predstave „Orašar“ u izvedbi Baleta uz orkestar riječkog HNK Ivana pl. Zajca nastala je u koprodukciji s INK – Gradskim kazalištem u Puli održana je 7 prosinca.

Nagrada Tito Strozzi dodijeljena je autorskom projektu Bobe Jelčića „Tri sestre“

Nagrada Tito Strozzi za najbolje umjetničko ostvarenje Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u sezoni 2018./2019. dodijeljena je autorskom projektu Bobe Jelčića Tri sestre te cijelom autorskom timu i glumcima koji su sudjelovali u realizaciji predstave.

Фестиваль «Musica Maxima» в 11-й раз в Загребе

Популярный фестиваль «Musica Maxima» в одиннадцатый раз распахнул свои двери загребским любителям классической музыки и гостям хорватской столицы. В его названии – имя вдохновителя и художественного руководителя фестиваля, блистательного российского музыканта Максима Федотова, которого в прессе часто называют «русским Паганини», в чьих руках скрипка творит чудеса. Во время проведения фестиваля в столицу Хорватии съезжаются знаменитые исполнители со всего мира, а российских музыкантов здесь давно знают и любят.

„Tusta“ Andreja Korovljeva

Biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovu pulskom punk-rock bendu KUD Idijoti svoju će svjetsku premijeru imao je u Motovunu, a u ponedjeljak, 30. rujna u Kinu Studentskog Centra pred mnogobrojnom publikom održana je svečana zagrebačka premijera dugometražnog biografskog dokumentarca „Tusta“.

Manije traže više prostora u javnim medijima

Nacionalne manjine premalo su zastupljene u javnim medijima zaključak je okruglog stola o istoimenoj temi održanoga 24. kolovoza u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima u okviru manifestacije Lipovljanski susreti 2019.

Lipovljanski susreti 2019

Lipovljanski susreti 2019. tradicionalna manifestacija trajali su od 22. do 25. kolovoza 2019. Manifestaciju je otvorio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, pokroviteljice Lipovljanski susreti 2019.

Великий шелковый путь прошел через Хорватию

В Хорватии 2019 год отмечается как год хорватско-китайской культуры и туризма, поскольку наша страна является важным стратегическим партнером Китая и чрезвычайно интересным деловым туристическим направлением. Китайские туристы любят путешествовать даже вне сезона, интересуются природными и культурными достопримечательностями, гастрономией и являются хорошими потребителями.

Izložba Aleksandra Rodčenka u MUO

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt 17. lipnja svečano je otvorena izložba fotografija jednog od najznačajnijih umjetnika ruske avangarde Aleksandra Rodčenka. Rodčenko je uveo ideale konstruktivizma u fotografiju te razvio postupke i alate za njihovu primjenu. Svakom sljedećom fotografskom serijom postavljao je nove zadatke i pisao manifeste kako ih ostvariti.

Autorski projekt Bobe Jelčića prema Čehovu «TRI SESTRE»

Novi autorski projekt redatelja Bobe Jelčića Tri sestre kazališni je laboratorij koji istražuje mjesto nacionalnog kazališta u kontekstu 21. stoljeća. Osim izmicanja iz zadanih okvira, polazišna točka iz koje kreće redateljsko i glumačko istraživanje nije samo sudbina Čehovljevih junakinja i junaka, već i svih nas.

Ja od jutra nisam STAO

Aktualna, genijalna, smiješna, tužna, zbunjujuća, neshvatljiva i kristalno jasna nova predstava kazališta “Komedija” Ja od jutra nisam stao izaziva buru emocija kod gledatelja oba spola. A te emocije su dijametralne.

Приезжайте к нам на ярмарку

На росссийских сайтах, рекламирующих выставки яхт и катеров, как правило, нет Хорватии. А зря! Туристам хорошо известны чудесные пляжи, хорошая кухня, спокойный отдых на адриатическом побережье Хорватии, а вот посетить хорватские ярмарки-выставки туристам недосуг. Наверное, из России ехать с Хорватию посмотреть на кораблик и вправду далековато, но вот наши многочисленные соотечественники из Европы не пожалеют, если в феврале «заглянут на огонек» в Загреб.

Veza preko „Cabareta“.

Treći tjedan u veljači obilježila su dva naizgled sasvim različita događaja. Ali, to je samo naizgled. Ako dobro pogledamo, radi se o istoj društvenoj pojavi. Naime, u subotu cijela Hrvatska preko ekrana pratila je izbor DORA koju je eto, nakon 8. godina ponovo imamo. Drugi po meni je jako bitan događaj je nova predstava „Kerempuha“ i kazališta „Morugva“ „Cabaret preko veze“.

„Sirena i Viktorija“ – vrijeme tranzicije koje nikako da prođe

Predstava „Sirena i Viktorija“ koju je po tekstu suvremenog ruskog dramatičara Aleksandra Galina postavio u Teatru „Rugantino“ Filip Grinvald – premijera s kojom kazalište ulazi u novu sezonu nakon što 2018. godini obilježio 20 godina rada.

Колонка редактора

У человека нет возраста, есть состояние души

С возрастом начинаешь задумываться о том, что ждет тебя в финале. Молодость прошла, дети уже родили внуков, здоровье уже не то, а будет, судя по всему, еще хуже. Поразмышляв немного на эту тему, я пришла к выводу, что надо принимать себя таким, какой ты есть.

Литературная гостиная

«Хорватия, какая она?» в журнале «Иностранная литература»

Номер журнала «Иностранная литература» под общим названием «Хорватия, какая она?» посвящен хорватской литературе.

Книжная полка

„Berlin – Pariz“ Irene Lukšić

Roman nedavno preminule književnice i urednice Irene Lukšić "Berlin - Pariz" u izdanju nakladnika Disput, originalan je intertekstualni eksperiment koji na materijalu manje poznate pripovijetke Vladimira Nabokova ispisuje epsku fresku europske stvarnosti 20-ih godina prošloga stoljeća.

Анонс событий

Новый сезон Международного конкурса юных чтецов «Живая классика»

Организаторы рады приветствовать всех участников прошлых лет, а также новых желающих показать свои способности в декламации русской прозы! Регистрация на конкурс продлится до 15 января 2020 года

Юридическая консультация

Не дождетесь!!!

Наверняка многих из нас уже интересует вопрос наследства, тем более, что для некоторых в Хорватии это второй или третий брак, в котором есть дети из первых браков или родители.

 
Фонд Русский мир