ISSN 1846-8756   Июль 2022
Хорватия: культура, туризм, экономика

Ruske delicije u hrvatskom jelovniku

Koliko su puta Rusi u Zagrebu mogli ćuti od svojih poznanika: da li imate u Zagrebu ruski dućan? Donedavna na to pitanje Rusi su mogli samo slijegati ramenima i sjetljivo uzdisati.
Međutim u rujnu 2013. godine situacija se promijenila zahvaljujući mladoj poduzetnici Anastasiji Knežević – Ruskinje i Zagrepčanke „u prvoj generaciji“ koja se iz dalekog Sibira doselila s mamom u Zagorje, a nakon završetka škole upisala je i završila u Zagrebu fakultet financija i marketinga.
Pronaći posao s dvoje male djece nije baš bio lagan zadatak, ali Anastasija, kao prava Sibirjačka, pronašla izlaz iz situacije. Što iz razloga da primijeni dobivena na fakultetu znanja, što (kako sama priznaje) iz nostalgije, došla je na ideju otvoriti u Zagrebu dućan „Ruske delicije“. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju pogodovao je takvom poduzetničkom projektu jer sada postoji mogućnost bez puno komplikacija uvoziti iz Njemačke ruske prehrambene proizvode koji se što uvoze na veliko, što se proizvode prema licenzi.
Dućan je otvoren u samom centru Zagreba, u Vlaškoj ulici na broju 19. Istina, da znatiželjni kupci moraju proći kroz arku u dubinu zagrebačkog dvorišta, ali to ne bi trebao biti problem, jer na vanjskoj fasadi zgrade njima se smiješi velika ruska „Matrjoška“, koja služi kao putokaz.
Naravno, prvo što bi svatko rekao kad bi čuo ruska kuhinja, bilo bi „votka“ i „kavijar“. Sve to upravo i nudi ruski zagrebački dućan, ali i još puno različitih delicija koje nisu tako dobro poznate u Hrvatskoj, ali zaslužuju pozornost pravih gurmana.
Osim kavijara i originalne votke, (koju su se čak ni poduzetni Nijemci nisu usudili proizvoditi sami), u dućanu se može naći jedan od najekskluzivnijih svjetskih proizvoda – jetra bakalara. Kao djeca sigurno nismo bili oduševljene progutati pokoju žlicu tog ulja koje nazivaju najstarijim dodatkom prehrani, ali kao odrasli mogli bi smo uživati u ovoj nježnoj deliciji koja se izvrsno „slaže“ ruskom votkom.

Kad smo već kod ribe, svakom, tko uživa u okusima njenog sočnog dimljenog mesa preporučili bi provati hladno dimljeni file skuše, jesetre ili haringe, a onima koje vole konzerviranu ribu – dimljene „šproty“.
Kao prilog ribljem jelu izvrsno ide salata od morskih alga koje su jako popularne na Dalekom istoku Rusije, a dospjele su u tamošnju kuhinju pod utjecajem japanske.
Tko je jedanput probao kod prijatelja, na nekoj ruskoj zabavi ili na Božićnom sajmu ruske „peljmenji“, traži priliku da ponovo osjeti taj neobični okus. Sada svi zainteresirani imaju priliku kupiti smrznute peljemene u ruskom dućanu i pripremiti kod kuće prema svojim željama s različitim dodacima.

Od tradicionalnih ruskih slatkiša u dućanu se mogu naći zefir, halva i kondenzirano mlijeko – nekad popularna u bivšem Sovjetskom Savezu „sguščonka“ – omiljeno jelo dječurlije koje se moralo „papati“ poskrivečki od odraslih. Izvrsno se „slaže“ s pecivom i palačinkama, a koristi se i za kremu za tortu „mađaricu“. Ovi proizvodi bili su predstavljeni i na Sajmu čokolade u veljači i zaokupili su pažnju posjetitelja.
Bomboni svakako nisu nešto čime bi se mogli zadiviti „Zagrebčance“ odrasle na svjetski poznatom „Krašu“, ali svakako se isplati probati bombone načinjene sa suhom šljivom, marelicom ili višnjom.
Ali kakva je hrana bez dobrog pića? Osim originalne ruske votke, poznatih sorti konjaka i čuvenog sovjetskog šampanjca, u dućanu se može kupiti rusko nacionalno slaboalkoholno piće kvas, koje su Rusi pili odavno, čak prije nego su Amerikanci izmislili Coca colu. Kvas se dobiva fermentacijom mješavine raženog brašna i šećera, te ima ugodan osvježavajući okus, poboljšava metabolizam i blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sustav. Svakako trebate ga probati.
Dućan „Ruske delicije“ nudi pregršt i drugih prehrambenih proizvoda koji su inače dobro poznati, kao što su konzervirano povrće začini, čokolada ili pivo, ali sve to ima drugačiji okus, te svakako preporučljivo probati ljubiteljima noviteta i istinskim gurmanima.
I, naravno, u dućanu se prodaje i nekada pučka hrana ruskih ribara, a danas luksuzna delikatesa i statusni simbol – kavijar.
Sama Anastasija Knežević tvrdi da je svjesna da se od ovog posla ne može se mnogo zaraditi, ali želi upoznati Zagrepčane s ruskim specijalitetima, a preko hrane i s ruskom tradicijom i ruskim mentalitetom. Obzirom da je većina prehrambenih proizvoda ipak je nepoznanica za nepce potencijalnog kupca, vlasnica je odredila pravilo: tko god dođe u dućan može prvo degustirati kako bi doživio okus, te odlučio da li mu se sviđa.

Ostalo je dodati da prodavaonica otvorena od ponedjeljka do petka od 9.00 do 19.00 sati, a subotom od 8.00 do 13.00. Dobrodošli!

Katarina Todorcev Hlača

28 марта 2014 г.

„Zdravlje i ljepota iz prirode“

Na eko imanju u vlasništvu dopredsjednice Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva Požega Anne Delic u Dubokoj, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova organizirana je zanimljiva radionica: Zdravlje i ljepota iz prirode.

Praznik rada i zašto se jede grah?

U spomen na ovo krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad.

Славко Копач. Искусство в повседневной жизни...

В начале года в выставочном павильоне в Загребе, который носит имя самого известного хорватского скульптора Ивана Мештровича, открыта долгожданная выставка художника Славко Копача, которая представила антологию работ хорватско-французского художника, скульптора и поэта, творчество которого является одним из лучших образцов мирового искусства и обозначило французскую и хорватскую художественную сцену второй половины XX столетия.

Život čovjeka koji je promijenio svijet

Dokumentarac Vitalija Manskog o čovjeku koji je promijenio tijek povijesti dvadesetog stoljeća u distribuciji Restart Labela, kreće na kinoturneju diljem Hrvatske u četvrtak, 3. veljače odmah nakon premijere u zagrebačkom Dokukinu.

Postignuća zagrebačkog HNK u 2021. i planovi do kraja sezone u 2022.

Na konferenciji za medije Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan, ravnatelj Opere Giorgio Surian i ravnatelj Baleta Leonard Jakovina govorili su o protekloj kazališnoj godini, izazovima i postignućima u kazalištu te o planovima do kraja sezone.

Izložba umjetničkih radova u Puli

Izložba umjetničkih radova “Kokošnik i druga slavenska ženska oglavlja ”koja je održana u gradu Puli dio je projekta „ Splet slavenskih kultura i tradicija “ koji provodi odjel kulture KURS Hrvatske od 2020.godine.

200-летие Достоевского отметили в рамках проекта «Славянский сад»

21 ноября 2021 года, в программе двадцать седьмой книжной выставки в городе Пула, Истрия прошло мероприятие, организованное ко дню 200-летия великого русского писателя Ф.М. Достоевского.

Выставка «Достоевский. Раскраски» в Пуле

В Городской библиотеке города Пулы открылась выставка « Достоевский. Раскраски» . Совместный проект Русского дома в Загребе и центра по изучению русского языка на философском факультете Университета им. Юрая Добрилы.

Выездная «Школа моды» Александра Васильева посетила Хорватию

Выездная «Школа моды» известного театрального художника, дизайнера интерьеров, а также искусствоведa и историкa моды, который сменил Вячеслава Зайцева на месте ведущего популярной передачи «Модный приговор» Александра Васильева одним из мест проведения занятий выбрала Загреб.

„Likovni zapisi u doba korone“ Dimitrija Popovića

Akademski umjetnik i književnik, član Akademije ruske književnosti Dimitrije Popović u predvorju bolnice Dubrava uz performans „Koronino čedo“ predstavio svoju novu knjigu „Likovni zapisi u doba korone“ – zbirku tekstova koje je pisao od proljeća do jeseni 2020. godine.

Kad ne bi bio tako ozbiljan, život bi bio prekrasna avantura.

Bjeloruska spisateljica Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost, boravila je u Zagrebu, gdje je u sklopu Festivala svjetske književnosti govorila o svojoj domovini iz koje je morala pobjeći, i književnosti kao alatu borbe za istinu, pravdu i slobodu. U svojim dokumentarističkim knjigama govori o velikim povijesnim traumama narod narodâ bivšeg SSSR-a, dajući glas svjedocima vremena.

Varaždinski Špancirfest se vratio!

Špancirfest je najveći, najpopularniji i najrazvnovrsniji hrvatski festival, a uz to je, s punih 20 godina staža, vjerojatno i najdugovječniji. Nakon što je svoja prva dva desetljeća proslavio nagradama i priznanjima, uz slogan “Simply the best”, u svoje 23. izdanje festival ušao s bogatim iskustvom i novom energijom.

«Как я представляю себе Россию?»

В честь Дня России два волонтера из России Даниил Иконников и Севда Зиядова решили рассказать хорватам о своей стране. В течение недели, каждый день до самого праздника 12 июня они показывали детям мультфильмы, выступали в школах, угощали русскими конфетами, а для взрослых из Центра реабилитации Станчич организовали праздничный концерт русских песен и стихов.

Колонка редактора

Как дальше жить?

В связи со сложившейся ситуацией сетевое издание www.ruskaljetopis.hr прекращает свое существование. Самые интересные рубрики и дальше будут пополняться на портале www.sarus.hr. Там же будет размещаться и ПДФ печатного издания журнала «Летопись», которое финансирует Совет по делам национальных меньшинств Республики Хорватии в рамках Конституционного закона о правах национальных меньшинств в РХ. До новых встреч «в эфире»!

Литературная гостиная

Поедем в Цветлин. Часть третья. ЗИМОЙ В ГОРАХ

«Лучше зажечь одну маленькую свечу, чем клясть темноту». Конфуций, V в. до н.э.

Книжная полка

Русский уголок Городской библиотеки Загреб Две книги Евгения Водолазкина

Евгений Водолазкин – прозаик, филолог, специалист по древнерусской литературе, обладатель премий «Большая книга» и «Ясная поляна», финалист «Русского Букера». Будучи знатоком русской истории, Водолазкин в своих книгах стирает временные рамки и находит в прошлом ответы на вопросы, которые мучат нас в настоящем.

Анонс событий

Конкурс «Красивый почерк» 2022

Учащиеся русских школ в Великобритании, а также все русскоязычные дети могут присоединиться к конкурсу «Красивый почерк», организованный русской школой «Знание» и Консорциумом российского образования.

Юридическая консультация

Održana 96. sjednica Savjeta za nacionalne manjine

Dana 25. studenoga 2021. održana je 96. sjednica Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Članovi Savjeta razmotrili su rezultate dopunskih izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave iz reda pripadnika nacionalnih manjina.