ISSN 1846-8756   Декабрь 2019
Хорватия: культура, туризм, экономика

Ruske delicije u hrvatskom jelovniku

Koliko su puta Rusi u Zagrebu mogli ćuti od svojih poznanika: da li imate u Zagrebu ruski dućan? Donedavna na to pitanje Rusi su mogli samo slijegati ramenima i sjetljivo uzdisati.
Međutim u rujnu 2013. godine situacija se promijenila zahvaljujući mladoj poduzetnici Anastasiji Knežević – Ruskinje i Zagrepčanke „u prvoj generaciji“ koja se iz dalekog Sibira doselila s mamom u Zagorje, a nakon završetka škole upisala je i završila u Zagrebu fakultet financija i marketinga.
Pronaći posao s dvoje male djece nije baš bio lagan zadatak, ali Anastasija, kao prava Sibirjačka, pronašla izlaz iz situacije. Što iz razloga da primijeni dobivena na fakultetu znanja, što (kako sama priznaje) iz nostalgije, došla je na ideju otvoriti u Zagrebu dućan „Ruske delicije“. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju pogodovao je takvom poduzetničkom projektu jer sada postoji mogućnost bez puno komplikacija uvoziti iz Njemačke ruske prehrambene proizvode koji se što uvoze na veliko, što se proizvode prema licenzi.
Dućan je otvoren u samom centru Zagreba, u Vlaškoj ulici na broju 19. Istina, da znatiželjni kupci moraju proći kroz arku u dubinu zagrebačkog dvorišta, ali to ne bi trebao biti problem, jer na vanjskoj fasadi zgrade njima se smiješi velika ruska „Matrjoška“, koja služi kao putokaz.
Naravno, prvo što bi svatko rekao kad bi čuo ruska kuhinja, bilo bi „votka“ i „kavijar“. Sve to upravo i nudi ruski zagrebački dućan, ali i još puno različitih delicija koje nisu tako dobro poznate u Hrvatskoj, ali zaslužuju pozornost pravih gurmana.
Osim kavijara i originalne votke, (koju su se čak ni poduzetni Nijemci nisu usudili proizvoditi sami), u dućanu se može naći jedan od najekskluzivnijih svjetskih proizvoda – jetra bakalara. Kao djeca sigurno nismo bili oduševljene progutati pokoju žlicu tog ulja koje nazivaju najstarijim dodatkom prehrani, ali kao odrasli mogli bi smo uživati u ovoj nježnoj deliciji koja se izvrsno „slaže“ ruskom votkom.

Kad smo već kod ribe, svakom, tko uživa u okusima njenog sočnog dimljenog mesa preporučili bi provati hladno dimljeni file skuše, jesetre ili haringe, a onima koje vole konzerviranu ribu – dimljene „šproty“.
Kao prilog ribljem jelu izvrsno ide salata od morskih alga koje su jako popularne na Dalekom istoku Rusije, a dospjele su u tamošnju kuhinju pod utjecajem japanske.
Tko je jedanput probao kod prijatelja, na nekoj ruskoj zabavi ili na Božićnom sajmu ruske „peljmenji“, traži priliku da ponovo osjeti taj neobični okus. Sada svi zainteresirani imaju priliku kupiti smrznute peljemene u ruskom dućanu i pripremiti kod kuće prema svojim željama s različitim dodacima.

Od tradicionalnih ruskih slatkiša u dućanu se mogu naći zefir, halva i kondenzirano mlijeko – nekad popularna u bivšem Sovjetskom Savezu „sguščonka“ – omiljeno jelo dječurlije koje se moralo „papati“ poskrivečki od odraslih. Izvrsno se „slaže“ s pecivom i palačinkama, a koristi se i za kremu za tortu „mađaricu“. Ovi proizvodi bili su predstavljeni i na Sajmu čokolade u veljači i zaokupili su pažnju posjetitelja.
Bomboni svakako nisu nešto čime bi se mogli zadiviti „Zagrebčance“ odrasle na svjetski poznatom „Krašu“, ali svakako se isplati probati bombone načinjene sa suhom šljivom, marelicom ili višnjom.
Ali kakva je hrana bez dobrog pića? Osim originalne ruske votke, poznatih sorti konjaka i čuvenog sovjetskog šampanjca, u dućanu se može kupiti rusko nacionalno slaboalkoholno piće kvas, koje su Rusi pili odavno, čak prije nego su Amerikanci izmislili Coca colu. Kvas se dobiva fermentacijom mješavine raženog brašna i šećera, te ima ugodan osvježavajući okus, poboljšava metabolizam i blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sustav. Svakako trebate ga probati.
Dućan „Ruske delicije“ nudi pregršt i drugih prehrambenih proizvoda koji su inače dobro poznati, kao što su konzervirano povrće začini, čokolada ili pivo, ali sve to ima drugačiji okus, te svakako preporučljivo probati ljubiteljima noviteta i istinskim gurmanima.
I, naravno, u dućanu se prodaje i nekada pučka hrana ruskih ribara, a danas luksuzna delikatesa i statusni simbol – kavijar.
Sama Anastasija Knežević tvrdi da je svjesna da se od ovog posla ne može se mnogo zaraditi, ali želi upoznati Zagrepčane s ruskim specijalitetima, a preko hrane i s ruskom tradicijom i ruskim mentalitetom. Obzirom da je većina prehrambenih proizvoda ipak je nepoznanica za nepce potencijalnog kupca, vlasnica je odredila pravilo: tko god dođe u dućan može prvo degustirati kako bi doživio okus, te odlučio da li mu se sviđa.

Ostalo je dodati da prodavaonica otvorena od ponedjeljka do petka od 9.00 do 19.00 sati, a subotom od 8.00 do 13.00. Dobrodošli!

Katarina Todorcev Hlača

28 марта 2014 г.

Dvije premjere baleta „Orašar“ u Hrvatskoj

U zagrebačkom HNK „Orašar“, jedan od najljepših baleta na svijetu, premijerno izveden 29. studenog u koreografiji Vladimira Malakhova pod ravnanjem Diana Tchobanova, dok premjera predstave „Orašar“ u izvedbi Baleta uz orkestar riječkog HNK Ivana pl. Zajca nastala je u koprodukciji s INK – Gradskim kazalištem u Puli održana je 7 prosinca.

Nagrada Tito Strozzi dodijeljena je autorskom projektu Bobe Jelčića „Tri sestre“

Nagrada Tito Strozzi za najbolje umjetničko ostvarenje Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u sezoni 2018./2019. dodijeljena je autorskom projektu Bobe Jelčića Tri sestre te cijelom autorskom timu i glumcima koji su sudjelovali u realizaciji predstave.

Фестиваль «Musica Maxima» в 11-й раз в Загребе

Популярный фестиваль «Musica Maxima» в одиннадцатый раз распахнул свои двери загребским любителям классической музыки и гостям хорватской столицы. В его названии – имя вдохновителя и художественного руководителя фестиваля, блистательного российского музыканта Максима Федотова, которого в прессе часто называют «русским Паганини», в чьих руках скрипка творит чудеса. Во время проведения фестиваля в столицу Хорватии съезжаются знаменитые исполнители со всего мира, а российских музыкантов здесь давно знают и любят.

„Tusta“ Andreja Korovljeva

Biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovu pulskom punk-rock bendu KUD Idijoti svoju će svjetsku premijeru imao je u Motovunu, a u ponedjeljak, 30. rujna u Kinu Studentskog Centra pred mnogobrojnom publikom održana je svečana zagrebačka premijera dugometražnog biografskog dokumentarca „Tusta“.

Manije traže više prostora u javnim medijima

Nacionalne manjine premalo su zastupljene u javnim medijima zaključak je okruglog stola o istoimenoj temi održanoga 24. kolovoza u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima u okviru manifestacije Lipovljanski susreti 2019.

Lipovljanski susreti 2019

Lipovljanski susreti 2019. tradicionalna manifestacija trajali su od 22. do 25. kolovoza 2019. Manifestaciju je otvorio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, pokroviteljice Lipovljanski susreti 2019.

Великий шелковый путь прошел через Хорватию

В Хорватии 2019 год отмечается как год хорватско-китайской культуры и туризма, поскольку наша страна является важным стратегическим партнером Китая и чрезвычайно интересным деловым туристическим направлением. Китайские туристы любят путешествовать даже вне сезона, интересуются природными и культурными достопримечательностями, гастрономией и являются хорошими потребителями.

Izložba Aleksandra Rodčenka u MUO

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt 17. lipnja svečano je otvorena izložba fotografija jednog od najznačajnijih umjetnika ruske avangarde Aleksandra Rodčenka. Rodčenko je uveo ideale konstruktivizma u fotografiju te razvio postupke i alate za njihovu primjenu. Svakom sljedećom fotografskom serijom postavljao je nove zadatke i pisao manifeste kako ih ostvariti.

Autorski projekt Bobe Jelčića prema Čehovu «TRI SESTRE»

Novi autorski projekt redatelja Bobe Jelčića Tri sestre kazališni je laboratorij koji istražuje mjesto nacionalnog kazališta u kontekstu 21. stoljeća. Osim izmicanja iz zadanih okvira, polazišna točka iz koje kreće redateljsko i glumačko istraživanje nije samo sudbina Čehovljevih junakinja i junaka, već i svih nas.

Ja od jutra nisam STAO

Aktualna, genijalna, smiješna, tužna, zbunjujuća, neshvatljiva i kristalno jasna nova predstava kazališta “Komedija” Ja od jutra nisam stao izaziva buru emocija kod gledatelja oba spola. A te emocije su dijametralne.

Приезжайте к нам на ярмарку

На росссийских сайтах, рекламирующих выставки яхт и катеров, как правило, нет Хорватии. А зря! Туристам хорошо известны чудесные пляжи, хорошая кухня, спокойный отдых на адриатическом побережье Хорватии, а вот посетить хорватские ярмарки-выставки туристам недосуг. Наверное, из России ехать с Хорватию посмотреть на кораблик и вправду далековато, но вот наши многочисленные соотечественники из Европы не пожалеют, если в феврале «заглянут на огонек» в Загреб.

Veza preko „Cabareta“.

Treći tjedan u veljači obilježila su dva naizgled sasvim različita događaja. Ali, to je samo naizgled. Ako dobro pogledamo, radi se o istoj društvenoj pojavi. Naime, u subotu cijela Hrvatska preko ekrana pratila je izbor DORA koju je eto, nakon 8. godina ponovo imamo. Drugi po meni je jako bitan događaj je nova predstava „Kerempuha“ i kazališta „Morugva“ „Cabaret preko veze“.

„Sirena i Viktorija“ – vrijeme tranzicije koje nikako da prođe

Predstava „Sirena i Viktorija“ koju je po tekstu suvremenog ruskog dramatičara Aleksandra Galina postavio u Teatru „Rugantino“ Filip Grinvald – premijera s kojom kazalište ulazi u novu sezonu nakon što 2018. godini obilježio 20 godina rada.

Колонка редактора

У человека нет возраста, есть состояние души

С возрастом начинаешь задумываться о том, что ждет тебя в финале. Молодость прошла, дети уже родили внуков, здоровье уже не то, а будет, судя по всему, еще хуже. Поразмышляв немного на эту тему, я пришла к выводу, что надо принимать себя таким, какой ты есть.

Литературная гостиная

«Хорватия, какая она?» в журнале «Иностранная литература»

Номер журнала «Иностранная литература» под общим названием «Хорватия, какая она?» посвящен хорватской литературе.

Книжная полка

„Berlin – Pariz“ Irene Lukšić

Roman nedavno preminule književnice i urednice Irene Lukšić "Berlin - Pariz" u izdanju nakladnika Disput, originalan je intertekstualni eksperiment koji na materijalu manje poznate pripovijetke Vladimira Nabokova ispisuje epsku fresku europske stvarnosti 20-ih godina prošloga stoljeća.

Анонс событий

Новый сезон Международного конкурса юных чтецов «Живая классика»

Организаторы рады приветствовать всех участников прошлых лет, а также новых желающих показать свои способности в декламации русской прозы! Регистрация на конкурс продлится до 15 января 2020 года

Юридическая консультация

Не дождетесь!!!

Наверняка многих из нас уже интересует вопрос наследства, тем более, что для некоторых в Хорватии это второй или третий брак, в котором есть дети из первых браков или родители.

 
Фонд Русский мир