ISSN 1846-8756   Июль 2022
Объединения соотечественников

Deset prvih godina Saveza Rusa Republike Hrvatske

Povodom 10. obljetnice Saveza Rusa Republike Hrvatske 12. studenog u Novinarskom domu organizirana je svečana akademija.

Program je započeo ulomkom iz knjige Irine Aleksander „Samo činjenice, molim!“ u interpretaciji poznate hrvatske glumice Ane Vilenice.
Ulomak iz knjige poznate ruske emigrantice koja je ostavila trag u književnom i svjetskom životu Zagreba, nije slučajno odabran za početak svečane akademije povodom 10. obljetnice Saveza Rusa jer misija i vizija organizacije tijesno je vezana kako uz povijest ruske emigracije tako i za „ljetopis“ o životu ruske nacionalne manjine u Hrvatskoj.
Kao moto djelovanja udruge uzeti su riječi iz predstavljenog ulomka: „po svemu tome prošli su željezo i oganj, dokumenti, spomenici – nema ih, ali karike – one su u najpokretljivijoj i najtežoj prtljazi – u čovjekovu pamćenju i zahvalnosti.   To su karike koje vežu naše generacije, to su karike koje se obnavljaju u vrijeme ponavljanja povijesti“.
Naime, nakon 70 godina povijest se ponovila. Poput naših prethodnika koji su došli u Hrvatsku 1919. godina i dali novoj domovini dio sebe, tako i mi, koji smo većinom dolazili u Hrvatsku od 1989. godine nadalje, stvorili smo rusku enklavu izvan domovine ali i pronašli potomke prvih emigranata druge i treće generacije te objedinile naše snage.
Poput Irine Aleksander, Borisa Apsena, Andreja Ševcova, obitelji Froman, Sergeja Saltykova, Alekseja Ganzena, Grigorija Jelatanceva i mnogih drugih današnji Rusi pišu svoju noviju povijest u Hrvatskoj, a u temeljima ove povijesti kao i u vrijeme Iročki Aleksander kako su nju od milja nazivali gosti njezinog zagrebačkog salona ponovo je ruska riječ, ruski jezik i ruska spisateljica Natalija Vorobjova.

Stoga su gosti svečane akademije u nastavku uvodnog umjetničkog programa dobili izuzetnu priliku čuti dvije priče iz nove knjige naše poznate sunarodnjakinje koja je nedavno izašla na ruskom jeziku u Moskvi, u hrvatskom prijevodu.

Umjetnički program koji se sastojao od književnih djela također odabran ne bez posebnog razloga. 

To je bilo itekako prikladno obzirom da osnovna djelatnost Saveza Rusa je informiranje i izdavaštvo o čemu su svjedočila i izdanja poredana na stolu.

Prvenac izdavačke djelatnosti je knjiga izdana povodom 100. obljetnice doseljavanja Rusa na područje Hrvatske kao rezultat I svjetskog rata autora dr. sci. Filipa Škiljana. „Rusi u Hrvatskoj“  koja se rađala nekoliko godina u financijskim mukama. Knjiga je izdana uz financijsku potporu predstavnice za rusku nacionalnu manjinu Grada Zagreba Galine Kovaćević i udruge TEREM i njene predsjednice Tatjane Tenšek. Prezentacija knjige organizirana je u Krapini, Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Rijeci i Varaždinu, a potpomognuta je od strane Savjeta za Nacionalne manjine.

 

Druga knjiga „Suncostaj“, dvojezično izdanje,  plod je suradnje Saveza Rusa, Akademije ruske književnosti čiji su članovi autor Natalija Listikova i urednica Natalija Vorobljova Hržić, moskovske škole „Integracija XXI vijek“ i predstavnice ruske nacionalne manjine u gradu Zagrebu Galine Kovačević, izdavača Dragi Savičevića  te Koordinacije vijeća i predstavnika drugih nacionalnih manjina Grada Zagreba. Financijsku podršku dali su Savjet za nacionalne manjine i Grad Zagreb. A velika hvala i izdavaču Dragi Savičeviću koji je izašao ususret u svezi sa cijenom izdanja.  Ilustracije za tekst Natalije Listikove nacrtala su djeca, a na hrvatsko jezik tekst je prevela Dubravka Pleše.   

Hrvatsko-ruski i rusko-hrvatski rječnik s kratkom gramatikom izdan je uz financijsku pomoć Fonda Ruski mir i treći je izdavački projekt Saveza Rusa. Kako u trenutku pokretanja projekta nije bilo takvog malog hrvatsko-ruskog rječnika članovi Saveza su se prihvatili posla. Rječnik je dobro ocijenjen kako od strane hrvatskih tako i ruskih korisnika a drugo izdanje priprema eminentni zagrebački izdavač.

Trenutno je u pripremi knjiga „33i ½ povijesnih recepta ruske kuhinje“ koja nije klasična kuharica. Odnosno tekst i ilustracije su gotove ali kao i uvijek problem je sa financiranjem tiska.  Kao prethodnica punog izdanja u 48. broju časopisa „Ljetopis“ u obliku zasebnog uloška uvršteno je 12 recepta, svaki od kojih ima svoju povijesnu priču vezanu uz poznate osobe ili događaje, te snabdjeveni duhovitim komentarima. Časopis je koncipiran tako da se središnji dio s receptima može se odvojiti i sačuvati u kućnoj zbirci recepata koji zasigurno ima svaka domaćica.

Rusi govore, bolje jedan put pogledati, nego sto puta čuti. Stoga se u programu svečane akademije našla kratka prezentacija koja je zorno prikazala što je učinjeno u 10. godina i kojim smjerom se kreće udruga.

Osim prezentacija izdanja, koja su već bila predstavljena, Savez Rusa je organizirao niz zanimljivih događanja, dobar dio kojih je bio za djecu.

Tako, u organizaciji Saveza Rusa u više navrata je ostvaren projekt „Ruska zimska bajka“ i kazališni igrokaz „Čitamo i crtamo Maršaka“. Nekoliko puta su organizirale izložbe dječjih crteža, što je zapravo i poslužilo za polaznu za korištenje dječjih ilustracija u knjizi „Suncostaj“.  

Kako Rusi se vole zabavljati, naše malo satiričko kazalište imalo je nekoliko uradaka povodom blagdana.

Izniman interes naših sugrađana izazvali su Dani ruske kulture u Gradskoj knjižnici, te izložba „12 brendova ruske primijenjene umjetnosti“.

A „Zagrebački salon poznate rusko-hrvatske spisateljice Natalije Vorobjove“ bio je senzacija godine.  

Za one tko nije mogao ili nije stigao pogledati izložbu fotografija koja je bila organizirana krajem siječnja povodom 10. obljetnice Saveza Rusa u galeriji Arheološkog muzej, u dvorani Novinarskog doma predstavljen je dio ekspozicije.   

Svih ovih godina Savez Rusa surađivao je s istaknutim osobama, koje su dale veliki doprinos očuvanju kulturnog identiteta ruske nacionalne manjine.

Povodom 10. obljetnice udruga se zahvalila svojim dugogodišnjim suradnicima.

Plakete – zahvale dobili su:

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer za svestrano zalaganje i pomoć ruskoj nacionalnoj manjini od 2003. godine kada je ona bila priznata od strane Hrvatskog sabora i uključena u popis od 22 nacionalne manjine Republike Hrvatske.
Gospodin Tolnauer nije bio prisutan na obilježavanje 10. obljetnice jer je u tom trenutku prisustvovao na sjednici Sabora vezanoj za Državni proračun i dodjelu sredstava za kulturnu autonomiju nacionalnih manjina, te će mu plaketa biti uručena drugom svečanom prilikom. 

Rusko-hrvatska pjesnikinja, poznata ruska glumica, autorica nekoliko zbirki pjesama na ruskom i hrvatskom jeziku, zbirki priča i romana „Četveroručna sonata“ Natalija Vorobjova Hržić za veliki doprinos promociji Rusa u Hrvatskoj, koja svoju iznimnu popularnost u kulturnim i društvenim krugovima uvijek veža za svoju prvu domovinu – Rusiju, a time daje na značaju ruskoj nacionalnoj manjini u Zagrebu i Hrvatskoj.

Dr. sci. Filip Škiljan, znanstveni suradnik na Institutu za migracije i narodnosti za nesebičan volonterski rad kod prikupljanja podataka i izdavanja knjige „Rusi u Hrvatskoj“ čiji je on autor, te kod prezentacije te knjige i Saveza Rusa u društvenim i znanstvenim krugovima.

Predstavnica za rusku nacionalnu manjinu Grada Zagreba Galina Kovačević za svestranu podršku i pokroviteljstvo događanja u organizaciji Saveza Rusa, financijsku podršku glasilu „Ljetopis“ i „Kolobok“ te konstruktivnu suradnju na zajedničkim projektima.

Predsjednica Nacionalne zajednice Rusa Hrvatske, predsjednicu mjesnog odbora Buzin ispred stranke „Milan Bandić 365 stranka Rada i Solidarnosti“, Anna Mišar za plodotvornu suradnju između dviju sestrinskih udruga i izniman doprinos prezentaciji u javnosti ruske nacionalne manjine i njezinih dostignuća.

Dopredsjednica Saveza Rusa, prva predsjednica udruga od njezinih osnutaka Viktorija Čelan, za kompleksan organizacijski posao koji je obavila prilikom osnivanja i stasanja udruge, te veliki doprinos u osmišljavanju projekata i organizaciji događanja i manifestacija tijekom proteklih 10. godina.

Dr. sci. Eugenija Ćuto viša lektorica na Odjelu za rusistiku Zadarskog sveučilišta za dugogodišnju suradnju na izdavanju glasila ruske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj „Ljetopis“ i „Kolobok“.

Novinar, nekadašnji zamjenik glavnog urednika „Večernjeg lista“, a danas fotoreporter i izvršni urednik časopisa „Ljetopis“ Nenad M. Hlača za profesionalnu pomoć kod stvaranja glasila i nesebičan rad na stvaranju svakog broja časopisa počevši od prvog broja do dan danas.

Naravno, u svojoj povijesti Savez je surađivao sa mnogim osobama koji su dali svoj doprinos kvaliteti i kvantiteti organiziranih programa ali da bi ne omalovažavati dodijeljenu nagradu, bilo je odlučeno ne dijeliti masu papirnatih diploma nego na adekvatan način sa prikladnim  zahvalnicama označiti poseban doprinos gore navedenih osoba u ne baš bezbrižnom i dosta zahtjevnom periodu rada udruge.

Katarina Todorcev Hlača

15 ноября 2019 г.

Пётр Первый – неоднозначная личность в истории России и Европы

Лекцией о Петре Первом закончился зимне-весенний цикл лекций о русской истории, который в рамках проекта «Русские наши сограждане» проводит в Городской библиотеке Загреб, историк Мария Хаирова. Символично лекция о императоре-преобразователе России прошла в день его рождения – 9 июня, в честь 350 юбилея. По этому случаю собравшиеся подняли бокалы в честь Петра, но и в знак благодарности Марии Хаировой за интересное изложение материала. Цикл продолжится в сентябре, а первые лекции будут посвящены русской культуре и архитектуре.

"Sanjam mir" - humanitarni koncert za stradalnike rata u Ukrajini

22. svibnja u Centru za kulturu "Rudar" Mursko Središće održan je Humanitarni koncert "Sanjam mir". Snažna je poruka mira i podrške Ukrajini iz Murskog Središća poslana baš kako i priliči centru za kulturu, pjesmom, glazbom i glumom.

Obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan oslobođenja Zagreba

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatska (SABA RH) u nedjelju, 8 svibnja obilježen je Dan pobjede nad fašizmom i Dan oslobođenja Zagreba. Uz glazbeni program i prigodne govore, prikazan je i dokumentarni film Oslobođenje Zagreba.

Obilježen Dan oslobođenja Međimurja od nacifašističke okupacije

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je obilježen Dan oslobođenja Međimurja 1945. godine, kada su prije 74. godine jedinice bugarske Otečestvene fronte, sovjetske Crvene armije te Kalničkog partizanskog odreda ušle su u Međimurje te prekinule četverogodišnju mađarsku okupaciju.

Русские матрешки на Самоборском Фашнике

В 2022 году самоборский карнавал проходит с 18 февраля по 1 марта, а в карнавальной программе 20 февраля участвовало и наше общество «Калинка» из Меджимурья.

Новогoднее представление в Прелоге

Меджимурское общество «Калинка» вот уже который год подготавливает для детей новогоднее сказочное представление. Ребята уже знают, что Дед Мороз и его внучка Снегурочка привозят им подарки из далекой России, а веселые персонажи из русских народных сказок разыгрывают представление, водят хороводы, организовывают игры, загадывают загадки, читают стихи и поют песни.

«Федор Михайлович Достоевский – жизнь и творчество». Литературный вечер в Загребе

В ноябре 2021 года исполнилось 200 лет со дня рождения Федора Михайловича Достоевского, великого русского прозаика, публициста и философа XIX века. Отметить юбилей всемирно известного и весьма почитаемого в Хорватии русского писателя в организации Союза российских соотечествеников все заинтересованные собрались 21 декабря в помещении общества «Прогресс» (»Napredak«) в центре Загреба.

Blagdansko raspoloženje u Prelogu

Uoči Božića, već tradicionalno, Turistička zajednica Grada Preloga i ove je godine organizirala uspješan i odlično posjećen Božićni sajam.

Кокошник — символ русского национального костюма

В рамках проекта «Сплетение славянских культур» в помещении Сербского культурного центра города Пула организована выставка «Кокошники и другие славянские женские головные уборы». На выставке представлены уникальные экспонаты ручной работы: женские головные уборы и костюмы славянских народов, выполненные мастерицами из Истрии и других областей Хорватии.

«Петербургские театральные мастерские»

Правительство Санкт-Петербурга проводит новый проект «Петербургские театральные мастерские», в рамках которого с 11 по 14 ноября в Загребе и Чаковце проведены мастер-классы по культуре и технике сценической речи.

Конференция КСОРС в канун Дня народного единства

Соотечественники со всей Хорватии подвели итоги года на Страновой конференции КСОРС

«Русская кухня на Меджимурском столе»

Общество русскоязычных соотечественников «Калинка», которое с 2007 года действует в Меджимурской жупании, и в этом году, несмотря на эпидемию, организовало традиционную манифестацию «Русская кухня на Меджимурском столе» в 12-й раз

Dašak ruske kulture u Lipiku

U organizaciji Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva Požeško-slavonske županije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Grada Požega u Lipiku je održana kulturna manifestacija pod nazivom „Predavanja o Rusiji“. Bila je to prava prigoda zainteresiranoj publici predstaviti rusku kulturu, povijest, umjetnost i narodne nošnje, a sve uz neizostavni ruski čaj i ruske slatkiše! Osim samog predavanja o ruskim znamenitostima, posjetitelji su mogli razgledati izložbu fotografija i plakata o Rusiji.

Колонка редактора

Как дальше жить?

В связи со сложившейся ситуацией сетевое издание www.ruskaljetopis.hr прекращает свое существование. Самые интересные рубрики и дальше будут пополняться на портале www.sarus.hr. Там же будет размещаться и ПДФ печатного издания журнала «Летопись», которое финансирует Совет по делам национальных меньшинств Республики Хорватии в рамках Конституционного закона о правах национальных меньшинств в РХ. До новых встреч «в эфире»!

Литературная гостиная

Поедем в Цветлин. Часть третья. ЗИМОЙ В ГОРАХ

«Лучше зажечь одну маленькую свечу, чем клясть темноту». Конфуций, V в. до н.э.

Книжная полка

Русский уголок Городской библиотеки Загреб Две книги Евгения Водолазкина

Евгений Водолазкин – прозаик, филолог, специалист по древнерусской литературе, обладатель премий «Большая книга» и «Ясная поляна», финалист «Русского Букера». Будучи знатоком русской истории, Водолазкин в своих книгах стирает временные рамки и находит в прошлом ответы на вопросы, которые мучат нас в настоящем.

Анонс событий

Конкурс «Красивый почерк» 2022

Учащиеся русских школ в Великобритании, а также все русскоязычные дети могут присоединиться к конкурсу «Красивый почерк», организованный русской школой «Знание» и Консорциумом российского образования.

Юридическая консультация

Održana 96. sjednica Savjeta za nacionalne manjine

Dana 25. studenoga 2021. održana je 96. sjednica Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Članovi Savjeta razmotrili su rezultate dopunskih izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave iz reda pripadnika nacionalnih manjina.